Verzorging                                      

 

De functie van de vacht.

De vacht vormt voor het lichaam een bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals koude, hitte, stoten,...
Er zijn meerdere soorten vachten die elk vragen om een specifieke verzorging

Ruwharige plukhonden (fox terrier, Cairn terrier, Ierse wolfshond)
Deze vacht moet minstens tweemaal  per jaar volledig getrimd worden.   Dit is de dode haren met de hand verwijderen.
Kort zijdehaar met bevedering (Spaniels, setters, teckels)
De vacht moet minstens driemaal per jaar volledig verzorgd worden
Lang zijdehaar (Maltezer, yorhshire, afgaanse windhond)
Om de drie maanden volledige verzorging
Krulvacht (Bichon, poedel)
Om de acht weken volledige vachtverzorging
Grove bovenvacht met zachte ondervacht (Alaska Malmute, husky, keeshond)
Tweemaal per jaar grondige vachtverzorging
Lange ruige dekharen met dikke ondervacht (Pyrenese herdershond, Bearded collie )
Elke maand een volledige vachtverzorging

 

Borstelen is voor ieder hond ongeacht welk haar type hij heeft van belang

Hoezo?

Nu om de volgende redenen:

 

HET VERWIJDEREN VAN VUIL  

Een hond houdt er van om eens lekker te dollen en maakt zich ook nog al eens vies. Wanneer de hond nu bijv. door een baggersloot is geweest, kun je hem gewoon op laten drogen en daarna het vuil eruit borstelen.

Maar wanneer de hond door bijv. oud kadaver heeft liggen rollen, kun je de hond lekker wassen. Gebruik hiervoor wel een speciale honden shampoo. Deze shampoos hebben een neutrale PH-waarde, waardoor de talg/vetlaag niet wordt aangetast, dit in tegenstelling tot de shampoos voor humaan gebruik. Wij wassen ons haar om het te ontvetten, maar honden hebben deze vetlaag juist nodig. Dit vet/talg bezit antibacteriële bestanddelen, werkt afstotend voor water en vuil en dient als geurherkenning.

MASSAGE VAN DE HUID

Door borstelen masseer je tevens de huid wat voor een betere doorbloeding v/d huid zorgt, hierdoor komt de hond beter door z’n verharing heen. In de ruiperiode een lauw/warm bad geven helpt ook heel goed!

CONTROLE VAN DE HUID

Doordat je de hond borstelt kun je beter op de huid kijken en controleren op eventuele wondjes en/of parasieten zoals, vlooien, wormen, teken en mijten. Vooral bij lang en dik behaarde showhonden is dit een eenvoudige manier. Je kunt het beste onderaan bij een poot beginnen, waarbij je met de ene hand het haar omhoog tilt en je met de andere hand het haar naar beneden borstelt. Zo werk je de vacht pluk voor pluk af.

                               

                                                  

Universeel borstels

Deze borstels zijn ideaal voor vervilte en/of geklitte vachten doordat de tanden dichtaaneengesloten liggen en niet veel mee veren. Ik koop ze meestal bij het kruidvat de ijzerborstels met van die gummy achtige puntjes erop. Beschermt de huis.... Ze zijn dus bij voorkeur geschikt voor langharige border collies. Als je gaat borstelen, begin je onderaan bij de poot en met de ene hand til je het haar omhoog en met de andere hand borstel je het haar pluk voor pluk naar beneden, zo werk je de hele vacht af.    

 

Pennenborstels met afgeronde uiteinden

Deze borstels zijn geschikt voor wat kortere vachttypes. De afgeronde pennen beschadigen de huid niet(vooral bij kortharige honden) en zorgen tevens voor een massage. De harige kant is voor de nog korter behaarde gedeeltes zoals de kop en de poten! Ook deze gedeeltes moeten geborsteld worden, de hond went op deze manier aan het feit dat het niet vervelend is dat eraan gezeten wordt, als de hond b.v een wondje heeft en hij moet op dierenarts bezoek of naar een tentoonstelling moet.

Rubberborstels en kammen

Deze borstels gebruik je wanneer de hond in de “rui”is, wanneer hij op de top van z’n verharing zit. Liever niet het hele jaar door gebruiken omdat, je telkens ook wat gezonde haren meetrekt, en daardoor kan de hond het hele jaar door blijven verharen!   Door de rubberen structuur blijven de dode haren in de borstel ‘kleven’ en krijg je veel meer haren te pakken! Een goed resultaat bereik je door net zolang te borstelen, tot je merk dat er minder haar vanaf komt.  

Nagelscharen

Je hebt verschillende soorten en maten. De grotere gebruik je b.v voor de harde nagels, en de kleinere voor zachtere nagels, deze is ook handig voor het ‘vijfde’  teennageltje. Hier zit een botje in, en als je nu een grotere schaar neemt past het blad van de schaar/tang er niet goed tussen, wat pijnlijk kan zijn voor de hond! Let er ook op dat je de tang verticaal op de nagel zet, de honden nagel is rond, en op deze manier van knippen zullen de nagels niet gauw splijten! En altijd met scherp materiaal werken!  

Shampoos

Als je de hond moet wassen, wanneer hij door een kadaver heeft liggen rollen gebruik dan wel een honden shampoo. Deze tasten de talg laag niet aan door de neutrale ph waarde. Die talg laag heeft een natuurlijke bescherming tegen kou en nattigheid. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking en dient het als geurherkenning! Een humane shampoo ONTVET! Bij langere vachten werkt een conditioneer tegen klitten. Een blauw shampoo is prettig voor witte vachten, je krijgt hele vieze vachten weer prima schoon. Honden met een allergie of een huidaandoening  kun je het beste met een medicinale shampoo wassen, vraag dit wel na bij de dierenarts, want niet alle medicinale shampoos zijn geschikt voor bepaalde huidaandoeningen! Als de hond gewassen is heel goed uitspoelen!! Achtergebleven resten shampoo kunnen jeuk veroorzaken.

 

Vachtverzorging bijhonden

 

Ook een hond kan letterlijk ‘niet lekker in zijn vel zitten.’ Klittend en loszittend haar kunnen hem dwars zitten, we zullen hem dan ook zeer regelmatig moeten helpen bij zijn vachtverzorging. Een trimster met jarenlange ervaring, geeft tips voor de verzorging van hond. ‘En in de natuur dan?’ hoor ik u al vragen. Wel, de oerhond – stelt u zich zijn geur eens voor – raakte tijdens de jacht zijn dode haar kwijt dat in takken en struiken bleef hangen. Veel van onze moderne hondenrassen zijn zo harig gefokt dat ze het zonder hulp in de natuur niet zouden overleven. 

 

Gewenning
Als u een pupje
of jong katje koopt, zit daar zo weinig haar op dat u in de verleiding komt te denken: ‘Laat maar even.’ En daar zult u veel spijt van krijgen. Leer een jong diertje meteen dat het lekker is om te worden gekamd, ga met een zacht (baby)borsteltje over zijn korte vachtje, kijk in zijn oortjes, naar zijn tandjes, prijs hem de hemel in en maak ruim gebruik van beloningsbrokjes.

Ook heel belangrijk: zet het dier op een (oude) tafel die u speciaal voor dat doel gebruikt. Uw rug zal u dankbaar zijn en u wordt niet door uw viervoeter op uw knieën de kamer rond gesleurd.

De korthaar

De korthaar verhaart lekker weinig, denkt men wel eens. Niets is minder waar: honden met een kortharige vacht verharen vaak het hele jaar door, met korte stekelhaartjes die overal in blijven zitten. We doen deze hond (en uzelf) plezier met een rubberen massageborstel. De wat ‘langere korthaar’ – u ziet al, zelfs de korthaar is er in soorten! - mag u ook (voorzichtig) met een universeelborstel te lijf gaan of zelfs met een hark op de rug. Altijd ter controle nabehandelen met een stalen kam. 


De langhaar

1:Honden met een langharige vacht kunnen we in drie groepen verdelen:de dieren die – omdat ze nauwelijks een ondervacht hebben - alleen verharen (in dotjes) als ze aan een knipbeurt toe zijn, zoals poedels, ‘Maltezer leeuwtjes’, Bichon Frisé’s, zogenoemde Boomers en natuurlijk bastaardjes met dezelfde vachtstructuur. Deze dieren moeten elke twee á drie maanden voor de spiegel van de trim(st)(m)er te zitten. Ze hebben ook allemaal haar in hun oren, dat er uitgeplukt (nooit geknipt) moet worden. Als u dat zelf wilt doen, strooit u eerst wat ongeparfumeerde talkpoeder in het oor, dat werkt een stuk makkelijker. Met de universeelborstel begint u beneden, uitgeborstelde pluk laten zakken, stukje naar boven en herhalen. Vervolgens kammen met een stalen kam. Een hark is prettig voor wat langer haar. Eventuele klitten met de groeirichting mee voorzichtig doormidden knippen en met vingers en/of klittensnijder splijten. Ook handig zijn anti-klitsprays (dierenspeciaalzaak);

2: setters, spaniëls, golden retrievers, langharige teckels, sommige bastaardjes etc. In de trimsalon worden om de drie á zes maanden de dode haren uitgeplukt (meestal alleen op de rug) en de rest met onder andere uitdunscharen in model gebracht. Deze honden verharen vooral in het voor- en najaar. De Engelse cocker met zijn volle rok wil graag om de zes tot acht weken deskundig bijgewerkt worden. Spaniëls hebben meestal geen bos haar in hun oren, maar zijn door broei in de dikke hangoren wel erg gevoelig voor oorontsteking. Met een rubberen noppenborstel of universeelborstel kamt u de vacht op de rug, de ‘bevedering’ aan de poten met een hark en stalen kam. De oren moet u dagelijks behandelen, want voor u het weet moet er in de trimsalon ‘kale speklapjes’ van de oren gemaakt worden wegens vervilting! Let op: vooral bij deze rassen treedt vaak een enorme vachtverandering (vermeerdering) op na castratie en sterilisatie. Dan moet ook op de rug de hark er aan te pas komen en heeft de hond vaker professioneel onderhoud nodig

3:  De zeer langharige honden: collies, Chow Chow en de veel kleinere Pekingees en alles wat daar op lijkt. Bezint eer ge aan zo’n hond begint, want hij brengt veel meer werk met zich mee dan u denkt! In de trimsalon worden ze geborsteld, gekamd, voeten en broeken worden bijgewerkt en met de blower wordt de vacht van dood haar ontdaan. De vacht behandelt u met een hark en grove kam, voor het zwaardere werk gebruikt u een klittensnijder. Een ander type dat er op shows prachtig uitgekamd bijstaat, maar als huishond vaak lekker kortgewiekt wordt, is de bobtail. Deze knaap heeft altijd bossen haar in zijn oren die er uitgeplukt moeten worden. Ook geknipt worden tegenwoordig regelmatig Yorkshire terriërs, Shih Tzu’s en gelijk behaarden. In het voor- en najaar verharen deze honden het ergst. Ze krijgen last van jeuk en de rijpe bovenvacht moet worden afgeplukt met haarwortel en al, als de vacht rijp is doet dat geen pijn. De gladde ondervacht blijft staan. Soms is tweemaal per jaar behandelen niet gVeel ruwharen (bijvoorbeeld Westy’s en bouviers), hebben tegenwoordig zo’n zachte vacht dat ze geheel of gedeeltelijk geknipt of geschoren moeten worden. Maar een vacht die los zit mogen we nooit op die manier mishandelen. Haar wordt dan afgesneden waardoor dode wortels in de huid achterblijven en jeuk veroorzaken, de hond gaat zich krabben en daardoor kan eczeem ontstaan. Wassen Een hond mag best regelmatig in bad, gebruik dan wel echte hondenshampoo. Voor honden met lange haren kan een hondencrèmespoeling gebruikt worden. Kam de vacht goed uit voor het wassen. Begin bij de rug, doe de kop het laatst. Zorg dat het dier niet uit kan glijden. Hij mag pas weer naar buiten als hij helemaal droog is. Was de hond desnoods ’s avonds laat, na de laatste sanitaire stop, of gebruik een föhn om de vacht droog te blazen. Borstel de lange haren met een borstel van lange pennen op een rubberen bed. Dat is de enige gelegenheid dat u deze borstel bij dit type honden gebruiken kunt, aangezien hij meestal te makkelijk over de klitten heen glijdt. 

 

De ruwhaar

Hiertoe behoren de meeste terriërs (behalve onder andere Kerry Blue en Bedlington), ruwharige teckels en andere ruwharige jachthonden, bouviers, schnauzers en sommige bastaardjes. 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb